Abonează-te la newsletterul nostru și primește cele mai recente știri despre Leanpay.
Abordare responsabilă a finanțării și creditării
30.06.2025. | 0 min de citit

Încă de la începuturile sale, Leanpay se străduiește să reducă riscurile pentru consumatori prin numeroase măsuri de protecție, oferindu-le posibilitatea de a cumpăra responsabil acum și a plăti mai târziu.
Spre deosebire de creditele tradiționale sau de alți furnizori BNPL, platforma Leanpay este concepută în mod deliberat pentru a încuraja consumul responsabil. Protecția consumatorului, transparența, creditarea responsabilă și prevenirea supraîndatorării sunt elemente esențiale ale funcționării platformei Leanpay.

Pentru a atinge acest obiectiv, realizăm o verificare completă a bonității fiecărui utilizator potențial. În plus, oferim tabele de costuri extrem de clare și ușor de înțeles, pentru a oferi utilizatorilor cea mai bună transparență posibilă înainte de a folosi serviciile Leanpay.
Acest articol este o introducere despre cum Leanpay oferă servicii financiare responsabile clienților și partenerilor săi.

De ce trebuie să verificăm bonitatea clienților?
Din cauza numeroaselor crize care afectează lumea și a inflației care ne afectează direct, din ce în ce mai mulți oameni aleg să folosească Leanpay pentru achiziția de produse costisitoare. Conștientizăm, însă, că utilizatorii își pot depăși cu ușurință capacitățile de rambursare, ceea ce le poate pune în pericol stabilitatea financiară.
Pe de altă parte, clienții care nu-și achită la timp obligațiile pot genera un cerc vicios de probleme financiare personale, care afectează inclusiv creditorul.
Având în vedere toate acestea, Leanpay susține creditarea responsabilă și, în România, colaborează doar cu parteneri comerciali de încredere și utilizează instrumente moderne de verificare a bonității, respectând legislația locală privind protecția consumatorului și evaluarea capacității de plată.

Cum funcționează verificarea bonității în România?
Leanpay realizează o verificare preliminară a bonității utilizatorului, fără impact negativ asupra scorului de credit. Această verificare este cunoscută și sub denumirea de „soft credit check” – nu apare în istoricul din Centrala Riscurilor de Credit (CRC) gestionată de BNR și nu afectează capacitatea utilizatorului de a accesa alte credite în viitor.
Evaluarea se bazează pe:
- datele introduse în cererea de finanțare,
- analiza automată a raportului dintre venituri, cheltuieli și alte obligații declarate,
date externe disponibile din surse precum ANAF (cu acordul utilizatorului), baze de prevenire a fraudelor, verificări de identitate, liste de risc etc.
Aceste informații permit estimarea responsabilă a unei limite de finanțare potrivite pentru fiecare utilizator, fără documente fizice și fără deplasări la bancă.

Cum verifică Leanpay bonitatea clienților în România?
Atunci când un utilizator trimite o solicitare de înregistrare sau o cerere de plată în rate prin Leanpay, în primul rând calculăm scorul de bonitate al utilizatorului pe baza datelor introduse în solicitare.
Capacitatea de rambursare depinde de:
- situația financiară a persoanei,
- raportul dintre venituri, datorii și cheltuieli curente,
- istoricul de plată al obligațiilor, atât la Leanpay, cât și în alte baze de date relevante,
și alți factori relevanți.
Pe lângă aceasta, Leanpay verifică bonitatea utilizatorului și prin consultarea unor surse externe, precum baze de date ale instituțiilor financiare, agenții de rating, furnizori de servicii de verificare a identității, agenții de prevenire a fraudelor, liste negre și altele.
Pentru accesul la aceste baze de date, Leanpay are încheiate acorduri contractuale privind protecția datelor personale cu operatorii acestor baze.
În conformitate cu termenii și condițiile generale și cu contractul de credit, Leanpay are dreptul de a solicita oricând informații suplimentare de la utilizator:
- în timpul procesării cererii de plată în rate,
- în cadrul verificării bonității,
- după încheierea procesului de aprobare,
- precum și în timpul rambursării creditului (mai ales în caz de întârziere la plată, pentru documente justificative privind datele folosite în evaluare).

Cum asigurăm siguranța datelor și protejăm confidențialitatea?
Dorim să subliniem încă o dată că siguranța datelor personale ale utilizatorilor este una dintre valorile noastre fundamentale.
Facem tot ce este posibil pentru a menține cel mai înalt nivel de securitate, respectând toate reglementările europene și românești privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
Folosim cele mai noi tehnologii pentru a proteja împotriva accesului neautorizat, fraudelor și abuzurilor. În cadrul Leanpay, cunoașterea înseamnă putere, de aceea echipa noastră își actualizează constant cunoștințele în domeniul protecției datelor.
Un nivel ridicat de securitate a datelor este, de asemenea, o condiție esențială pentru a oferi utilizatorilor o experiență sigură și conformă cu normele legale în vigoare.

În concluzie
La Leanpay suntem pe deplin conștienți de responsabilitatea pe care o avem față de utilizatorii noștri. De aceea, ne străduim ca serviciile noastre BNPL să fie cât mai responsabile, iar achizițiile în rate să fie sigure, simple și rapide. În acest scop, dezvoltăm constant conceptul BNPL 3.0.
Prin instrumentele de analiză și verificare a bonității implementate local, putem evalua corect dacă utilizatorii noștri au suficiente resurse pentru a evita riscurile financiare și le oferim posibilitatea de a cumpăra într-un mod inteligent și responsabil. Și pe acest drum vom continua.
Extinde-ți orizonturi!